Gummistövlar

Gummistövlar

Oftast förknippas gummistövlar med olika fritidsintressen och kortare utflykter såsom trädgårdsarbete eller svampplockning. Bra gummistövlar som är genomtänkta och välgjorda kan mycket väl användas till mer krävande fritidsintressen som till exempel jakt eller vandring Gummistövlar har alltid varit en favorit bland jägare och jakt och anledningarna till detta är många. De vanligaste argumenten för jägare att välja stövlar är att de är 100% vattentäta och enkla att ta på sig och av sig. Gummistövlar har och är relativt underhållsfria och också ett billigt alternativ. Gummit är dock idag inte vad det har varit när det gäller underhåll. Olika nya regler och miljöaspekter har gjort att gummit torkar fortare och livslängden har förkortats.

För och nackdelar med gummistövlar

Idag behöver man sköta om gummistövlar på ungefär samma sätt som skinnstövlar eller kängor i skinn. Det finns speciella smörjor som du kan använda för att smörja in dina gummistövlar med för att de inte ska torka och för att förlänga livslängden. För övrigt är det praktiskt med gummistövlar under jakt. De är lätta att ta på sig, de är helt vattentäta och i regel tillräckligt höga för att de ska klara av att hålla dig torr i de mest krävande våtmarker. Nackdelar med gummistövlar under framförallt jakt är att de är förhållandevis kalla. Gummit i sig har inte några bra isolerande egenskaper utan man måste använda sig av andra material för att isolera med, ofta pälsfiberfoder eller olika neopren blandningar som har betydligt bättre egenskaper när det gäller att hålla värmen.

Skötsel av jaktsövlar i gummi

Även om gummistövlar är relativt underhållsfria så behöver de en viss vård för att hålla länge. Problem med gummi är att de torkar och de bilds sprickor i gummit som till slut gör att de läcker in vatten. Gummistövlar bör förvaras i ett mörk och svarlt utrymme, solljus och värme påskynda uttorkningsprossesen. Rengör din gummistövlarna med tvål och vatten. Tvål innehåller clyserin som gör gummit mjukt och även återfukta det en aning. Det finns också speciella vårdprodukter för gummi som innehåller silikonolja så återfukte och gör gummit mjukt och smidigt.

Läs mer Neoprenstövlar här

Läs mer om jaktstövlar här