Neoprenstövlar

Neoprenstövlar

Neopren är en syntetisk sammansättning även kallat kloroprengummi som efterliknar gummi men har visat sig ha bättre egenskaper i vissa avseenden, bl.a. Neopren är motståndskraftigt mot ozon och oljor. Detta gör att neoprenstövlar inte påverkas av yttre omständigheter som vanliga gummistövlar kan göra. Neopren framställs genom en komplicerad process av kol väte och klor. Neopren användes först i dykardräkter och andra områden där vattentäthet är ett krav. De först våtdräkterna i neopren kom i mitten av 60-talet. Neopren är inte bara vattentätt, det har också en stötdämpande förmåga och är också värmeisolerande på ett helt annat sätt än vad gummi är. Av dess anledningar har det visat sig att neopren är särskilt bra att använda i stövlar och synnerhet i jaktstövlar då egenskapen hos neopren är det som jägare efterfråga i sina jaktstövlar. Särskilt populärt har det blivit av dem som står mycket på pass och lätt fryser.

För och nackdelar med neoprenstövlar

Fördelarna med neoprenstövlar för jakt är att de åldras inte lika fort som vanlig gummistövlar utan bibehåller sin funktion under lång tid. Neopren har en isolerande effekt då den i sin tillverkningsprocess bilder luft inne neoprenet, därför står dem mot kyla på ett ypperligt sätt. För att få riktigt bra isolerande egenskaper bör man gå upp till 9mm tjocklek på neoprenet. Som jaktstövlar blir de dock lite klumpiga om man går mycket så denna typ av jaktstövlar passar bäst till de som ska sitta still länge i kallt väderlek.

Nackdelen med neopren är då att det fortfarande kostar lite mer och att det inte är lika rörliga som vanliga gummistövlar.

Läs mer om gummistövlar här

Läs mer om jaktkängor här